Pergaulan anak Cina dengan kaum lain seperti 'anathema' untuk Dong Zong – Tun Mahathir

Diposting pada

Pergaulan anak Cina dengan kaum lain seperti 'anathema' untuk Dong Zong – Tun Mahathir

Pergaulan anak Cina dengan kaum lain seperti 'anathema' untuk Dong Zong - Tun Mahathir

SEPANG: Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mempertahankan kenyataannya bahawa Persatuan Dong Zong merupakan badan yang ‘rasis' kerana selalu membuat kenyataan tanpa memikirkan perasaan kaum-kaum lain di negara ini.

Beliau berkata, walaupun negara ini mengamalkan kebebasan bersuara, semua pihak seharusnya peka dalam membuat sebarang kenyataan yang boleh mengguris perasaan kaum lain.

Katanya lagi, jika Dong Zong berterusan membuat provokasi sedemikian, ia akan dilihat sebagai perbuatan yang menyalahi undang-undang di negara ini.

“Anda lihat sendiri latar belakang Dong Zong, yang langsung tidak pernah berlawan untuk Malaysia, tetapi hanya untuk satu kaum sahaja. Ini negara majmuk berbilang kaum, anda harus memikirkan perasaan orang lain.

BACA: 'Dong Zong rasis, semua dia bantah' – Tun Mahathir

“Apabila kita berbuat sesuatu, kita harus memikirkan apa yang orang lain akan kata. Kalau mereka tidak gembira, mungkin kita harus berbuat sesuatu,” katanya kepada sidang media selepas menghadiri program KLIA Turns 21: A Precious Legacy, di Lapangan Antarangsa Kuala Lumpur, di sini hari ini.

Pada masa sama, Perdana Menteri berkata, pada masa dahulu tidak ada masalah untuk beliau ke sekolah di mana semua kaum belajar di tempat yang sama.

“Ada Cina, India, Melayu semuanya ada. Semuanya okey. Tetapi kalau ikutkan Dong Zong ini, anak-anak Cina tidak seharusnya bergaul dengan kaum lain. Untuk berada di satu perhimpunan pagi menggabungkan ketiga-tiga sekolah, seolah-olah ‘anathema’ untuk mereka.

“Sebab itu saya kata Dong Zong ini sangat rasis, yang terlampau mengabdikan diri untuk mempertahankan hak kaumnya sahaja,” tegas Perdana Menteri lagi.

Ditanya mengenai petisyen yang mahukan Dong Zong diharamkan penubuhannya, Dr Mahathir berkata itu terpulang kepada pihak berkuasa.

sumber :astroawani

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.