Lelaki Korea Utara ditahan Korea Selatan selepas seberang sempadan – JCS

Diposting pada

Lelaki Korea Utara ditahan Korea Selatan selepas seberang sempadan – JCS

Lelaki Korea Utara ditahan Korea Selatan selepas seberang sempadan - JCS

SEOUL: Seorang lelaki rakyat Korea Utara yang tidak dikenali ditahan untuk siasatan selepas menyeberangi sempadan antara Korea dan memasuki Korea Selatan, lapor agensi berita Yonhap memetik kenyataan Ketua Turus Bersama (JCS) pada Khamis.

Lelaki itu dilihat bergerak ke arah selatan di sepanjang Sungai Imjin selepas melintasi garisan pemisahan tentera di dalam Zon Bebas Tentera (DMZ) di bahagian tengah sempadan antara Korea pada pukul 11.38 malam Rabu, menurut JCS.

"Selepas mengesahkan bahawa objek tidak dikenali yang dikesan oleh peranti pemerhatian haba kami ialah manusia, pihak tentera telah membawanya dengan selamat ke dalam tahanan kami mengikut protokol sewajarnya," kata JCS.

Butiran seperti identitinya yang tepat atau sama ada beliau menyeberangi sempadan untuk berpaling tadah belum diketahui.

"Satu siasatan sedang dijalankan untuk menentukan butiran tersebut, termasuk sama ada beliau ingin berpaling tadah kepada Korea Selatan dan sebab beliau menyeberangi sempadan," kata JCS dalam satu kenyataan ringkas, sambil menambah bahawa tentera Korea Utara di kawasan sempadan tidak menunjukkan sebarang pergerakan yang luar biasa.

Insiden terakhir seumpamanya berlaku pada Disember tahun lepas apabila seorang tentera Korea Utara melarikan diri ke Korea Selatan selepas menyeberangi bahagian timur sempadan antara Korea.

— BERNAMA

sumber :astroawani

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.