Kunjungan Tun M ke Fukuoka atas permintaan Jepun

Diposting pada

Kunjungan Tun M ke Fukuoka atas permintaan Jepun

Kunjungan Tun M ke Fukuoka atas permintaan Jepun

FUKUOKA: Idea dan pengalaman luas Tun Dr Mahathir Mohamad dalam pelbagai bidang menyebabkan Jepun memilih Perdana Menteri untuk berucap pada program Sekolah Pemimpin Masa Depan Jepun (JFLS) dan Institut Kepimpinan Kyushu-Asia (KAIL) bermula Rabu.

Dalam masa sama, Duta Besar Malaysia ke Jepun, Datuk Kennedy Jawan berkata, program-program yang diatur itu juga sekali gus mengukuhkan hubungan dua hala kedua-dua negara.

“Setakat ini, JFLS telah melahirkan 2,617 pelajar dan kebanyakan mereka melanjutkan pelajaran di Jepun dan luar negara.

"Penglibatan Tun Mahathir sejak 2004 melalui program ini telah memberi sumbangan yang besar dalam mengukuhkan hubungan dua hala antara Malaysia dan seterusnya ke peringkat people to people,” katanya dalam sidang media bersama wartawan Malaysia di Hotel Nikko Fukuoka pada Selasa.

Malah, kata Kennedy, mesej keamanan yang sentiasa dipegang Dr Mahathir menjadikan beliau sebagai tokoh paling sesuai dan inspirasi kepada generasi muda berkenaan.

Menurut Kennedy, kehadiran Perdana Menteri ke program kepimpinan berkenaan adalah atas permintaan Jepun yang mahukan pemimpin itu memberi ucapan serta semangat kepada generasi muda yang bakal menjadi pemimpin.

“Lawatan Perdana Menteri kali ini adalah untuk memenuhi tuntutan daripada Sekolah Pemimpin Masa Depan Jepun (JFLS) di mana beliau akan memberi syarahan bertajuk Bagaimana Sains dan Teknologi Akan Menyumbang Kepada Keamanan Dunia. 

"Program ini adalah kali yang ke-16 dengan penganjuran pertama pada 2004. Program ini dikhaskan juga untuk sekolah menengah Jepun terpilih. Program dilakukan selama dua minggu,” ujar beliau lagi.

Dr Mahathir dijangka tiba di Fukuoka pada Rabu dan akan berucap di  Sekolah Pemimpin Masa Depan Jepun (JFLS) pada sebelah tengah hari.

Beliau juga akan dianugerahkan Ijazah Doktor Kehormat dari Universiti Antarabangsa Jepun (IUJ) bertempat di Hotel Nikko Fukuoka.

Sejurus selepas itu, beliau akan melawat teamLab Future Park di Canal City Hakata.

Sementara pada hari terakhir lawatan itu, Dr Mahathir akan mengadakan pertemuan selama sejam dengan Penasihat Khas Perdana Menteri Jepun di hotel yang sama.

Sebelum berlepas pulang pada Khamis petang, Perdana Menteri akan menyampaikan syarahan bertajuk “New Dilemma In Rapidly Growing Asia” di Institut Kepimpinan Kyushu-Asia (KAIL).

sumber :astroawani

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.