Kerajaan dicadang tubuh majlis perunding khas kaji laporan PBB

Diposting pada

Kerajaan dicadang tubuh majlis perunding khas kaji laporan PBB

Kerajaan dicadang tubuh majlis perunding khas kaji laporan PBB

KUALA LUMPUR: Kerajaan dicadang menubuhkan suruhanjaya atau majlis perunding khas bagi mengkaji laporan  Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang mendakwa peratusan kemiskinan di Malaysia adalah 15 peratus dan bukan 0.4 peratus seperti yang dilaporkan pada 2016.

Felo Utama Institut Kebangsaan Kajian Etnik (KITA), Prof. Datuk Dr. Denison Jayasooria berkata, laporan berkenaan sekali gus menjadi pembuka mata bahawa pentadbiran kerajaan tidak seharusnya ambil ringan dan menyembunyikan fakta sebenar untuk kepentingan tertentu.

"Pakatan Harapan perlu menubuhkan suruhanjaya atau majlis perunding khas bagi mengkaji laporan berkenaan. Ini adalah laporan yang buruk mengenai Malaysia dan kerajaan baharu ini perlu mengambil serius perkara berkenaan

"Tubuhkan majlis perundingan dan bawa semua aktivis, golongan akademik yang melakukan kajian ke atas kemiskinan. Pada masa sama, libatkan ahli politik semua parti untuk mengkaji laporan berkenaan. Turun ke bawah dan jumpa semua masyarakat," katanya.

Menurut beliau, kerajaan Pakatan Harapan perlu menggunakan data-data baharu dengan bersandarkan pada kajian yang teliti dan mendalam.

"Hasil kajian data kemiskinan negara yang lebih realistik adalah penting terutama menjelang Bajet 2020 ini," ujarnya.

Pada Jumaat, PBB mendakwa, situasi kemiskinan di Malaysia jauh lebih buruk daripada apa yang digambarkan oleh kerajaan.

Dalam satu laporan yang didedahkan pada Jumaat, Pelapor Khas Kemiskinan dan Hak asasi Manusia PBB, Philip Alston  menyifatkan kadar kemiskinan negara 0.4 peratus pada 2016 adalah tidak realistik kerana meletakkan penanda aras yang rendah.

Sebaliknya, kadar kemiskinan negara didakwa pada kadar 15 peratus sama seperti beberapa negara lain. 

sumber :astroawani

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.